Art Home
Image default
Woning en Tuin

Hier moet je op letten wanneer je een eettafel koopt

De eettafel is voor veel mensen enorm belangrijk. Want een tafel is multifunctioneel. Je kunt eraan dineren, werken en hobbyen. Even een kaartje schrijven? Dat doe je aan een eetkamertafel. Of als de kinderen een nieuwe LEGO-pakket in elkaar willen knutselen. Toch is de ene tafel de andere niet en tijdens je zoektocht naar een nieuw model zul je ontdekken dat er een gigantische keuze is. Wij kunnen het ons dan goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom geven wij in onze blog handige tips en trucs over waar je op moet letten als je een nieuwe tafel gaat uitzoeken.

Welke tafelpoot kies jij?

De tafelpoten van een eettafel zijn ontzettend belangrijk. Ze bepalen voor een groot deel hoe de tafel eruit ziet, maar ze hebben ook voor- en nadelen. Voor meer been- en zitruimte zijn bijvoorbeeld de T-poten en de X-poten goede opties terwijl je met een Matrixpoot een tafel met een veel luxueuzere uitstraling koopt. Een groot voordeel van een tafel met een Matrixpoot is dat je ook aan de kopse kanten stoelen en zitruimte kunt creëren. Dat is bij andere tafelpoten weer iets lastiger.

De vormen van een eettafel 

Eettafels heb je in uiteenlopende vormen en maten en met vormen bedoelen wij vooral het tafelblad. Je hebt keuze uit ronde, ovale, rechthoekige, vierkante en zeshoekige eettafels. Een ronde tafel is evenals een ovale vorm handig als je ruimte wilt besparen terwijl de vierkante tafel perfect is voor de kleinere ruimte. De zeshoekige eettafel zorgt daarentegen weer voor een mooi en speels effect in de woon- of eetkamer terwijl je ook nog eens met het hele gezin aan tafel kunt zitten. De traditionele rechthoekige eetkamertafel is nog altijd de meest populaire keuze.

Uiteenlopende afmetingen

Het is ook belangrijk dat je een eettafel koopt die in je woning past, maar die ook voldoende zitruimte biedt. Voor meer zitplaatsen heb je een grotere tafel nodig, maar wat moet je doen als je daar geen ruimte voor hebt? Gelukkig zijn er ook veel tafels te koop waarvan je het tafelblad kunt uitschuiven. Zo creëer je binnen een handomdraai meer zitruimte. Kleinere tafels worden grotendeels gebruikt door vrijgezellen en stelletjes die in een appartement of een kleiner huis wonen. Zij hebben ook helemaal geen grote eettafel nodig en ze kunnen op die manier ook nog eens kosten besparen. Want hoe groter de tafel is des te duur het wordt.

Het design

Het design van een eettafel speelt een belangrijke rol in de keuze die je maakt, want het design van een tafel zorgt er uiteindelijk voor of het model echt als een blikvanger in je huis mag worden beschouwd. Er zijn designs die gebruikmaken van verschillende houtsoorten, metaal, glas en kunststof en er zijn modellen die materialen combineren. Zo kan het tafelblad van een bepaalde houtsoort zijn gemaakt terwijl de poot van aluminium is. De keuze die je maakt is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak, maar je moet er ook op letten dat de tafel die je kiest wel in het interieur past.