Art Home
Image default
Woning en Tuin

10 tips voor het uitkiezen van je binnendeur

Iedereen die betrokken is bij het creëren van een huis, of het nu een zelfbouw of een renovatieproject is, weet hoe belangrijk het is de juiste deuren te kiezen om de binnenruimte aan te vullen. De binnendeuren die je kiest kunnen een groot verschil maken voor de uitstraling en het gevoel van je woning. Maar het juiste ontwerp kiezen is maar een deel van de uitdaging. Er zijn ook andere overwegingen, dus hebben we deze handige top tien lijst samengesteld:

Het soort deur dat je voor je huis kiest hangt echt af van de algemene stijl van je woning. Het is handig om te weten dat deuren zelf ook in verschillende stijlen vallen, zodat je je kunt richten op de soort “look” die voor jou het beste werkt.

Als je eenmaal je deurontwerp hebt bepaald, denk dan eens na over de afwerking: geef je de voorkeur aan echt houtfineer of aan de gladde uitstraling van laminaat? Geef je de voorkeur aan een opdekdeur?

De kans is groot dat je in het grootste deel van je woning voor hetzelfde deurontwerp gaat. Een van onze beste ontwerptips is echter om verschillende afwerkingen te overwegen om verschillende delen van het huis te weerspiegelen.

Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste overwegingen voordat je voor je binnendeuren kiest.  Hoe zullen ze gemonteerd worden?

Als je standaard scharnieren gebruikt, denk dan goed na over de manier waarop de deur open zal gaan. Meestal opent een binnendeur naar een kamer, maar er kunnen redenen zijn om dat anders te doen.

Als je deurkozijnen van een Britse standaard maat zijn – en dat zijn ze waarschijnlijk – is dat goed nieuws, want je deuren zijn dan gemakkelijker verkrijgbaar en ook nog eens voordeliger. Maar meet wel eerst op, want als je in een ouder pand woont, kan het zijn dat je een op maat gemaakte deur nodig hebt als de kozijnen geen standaard maten hebben.

Het is altijd de moeite waard te bedenken dat veel deuren ook een bijpassende beglaasde optie hebben, wat handig is om te weten als je meer licht in een kamer wilt laten binnenvallen of de mogelijkheid hebt om door te kijken.

Er zijn variaties in de kwaliteit van de constructie van veel deuren. Dit zijn belangrijke dingen om rekening mee te houden als het gaat om de prestaties, de levensduur en, natuurlijk, de kosten van de deur.

Dit is misschien wel de belangrijkste factor om te overwegen. Er zijn heel duidelijke richtlijnen voor waar in je woning je een branddeur MOET hebben, voor de veiligheid van iedereen die in het huis woont.  Zo moet bijvoorbeeld de deur die naar een inpandige garage leidt een branddeur zijn.

Als je een deur bestelt, wordt hij meestal niet geleverd met scharnieren, handgrepen en eventueel benodigde sloten – de reden is dat men zo veel meer keuze heeft om zijn eigen stijlvolle handgrepen te kiezen die bij het uiterlijk van zijn huis passen.

Ook wil men bij renovatie van woningen vaak oudere handgrepen behouden die uit de oorspronkelijke deuren geborgen zijn.

Je zult merken dat ee ervaren deurenmaker of timmerman de beste persoon is om je deur te plaatsen. Ze zullen je ook vóór je aankoop waardevolle adviezen kunnen geven over hoe het eindproduct er uit kan zien en welke maten nodig zijn.

Hoeveel gaat het allemaal kosten? Het is heel belangrijk dat je een realistisch budget vaststelt voor je je deuren koopt. Je moet rekening houden met de kosten van deurbeslag bovenop de deur; of je misschien maatwerk nodig hebt; de kosten om iemand in te huren om de deuren te plaatsen en waar je de deuren koopt – bij een bouwmarkt, een gespecialiseerde deurenhandel of via een online handelaar. Het is altijd het beste om voorbereid te zijn!