Art Home
Image default
Woning en Tuin

Garage afbreken en heropbouwen: hier moet je op letten

Bij renovatieprojecten denken we in de eerste plaats aan woningen. Maar ook een oude garage kan je perfect renoveren. Soms zijn een paar kleine ingrepen nodig, soms een complete sloop en heropbouw. Hier vind je een aantal tips om een oude garage een tweede leven te geven.

Heb je de nodige vergunningen?

Voor de bouw van losstaande bijgebouwen, zoals een garage, is in principe een vergunning nodig. Maar onder bepaarde voorwaarden is er een vrijstelling. Die geldt wanneer de nieuwe garage…

  • kleiner is dan 40 m²
  • max. 3,5 m hoog is
  • binnen een straal van 30 m rond de woning staat
  • 3 m van de perceelgrens staat (1 m voor achterste perceelgrens)

De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente om er zeker van te zijn dat je al dan niet een vergunning nodig hebt. 

Met of zonder architect?

Als een omgevingsvergunning verplicht is voor de sloop en heropbouw van de garage, dan moet je in principe een architect inschakelen. Voor een aantal ingrepen geldt een vrijstelling van de verplichte medewerking van een architect, namelijk wanneer de garage niet groter is dan 40 m², de kroonlijsthoogte beperkt is tot 3 m en de nokhoogte lager is dan 4,5 m.

Ga je zelf slopen?

Een kostenpost waar je heel wat geld kan uitsparen is de sloop van de oude garage. Dat kan je perfect zelf doen (met de nodige veiligheidsmaatregelen). Het bouwafval kan je met een aanhangwagen naar het containerpark brengen, maar je kan ook een ‘big bag’ of een afvalcontainer voor steenpuin huren.

Let wel op dat er geen asbesthoudende materialen aanwezig zijn in de oude garage, bijvoorbeeld golfplaten met asbest. Bij het verwijderen van deze materialen moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen. Opgelet, want ongebonden asbest mag je niet zelf verwijderen. Hiervoor moet een specialist langskomen. Vraag steeds meer informatie aan een asbestverwijderaar bij twijfel. 

Zijn er extra nutsvoorzieningen nodig?

De sloop en heropbouw van je garage is het perfecte moment om de nutsvoorzieningen te herbekijken. Misschien wil je deze keer wel een watertoevoer in de garage voor een kleine lavabo? Een paar extra stopcontacten voor je elektrische fietsen kan ook geen kwaad. En misschien komt er in de toekomst wel een elektrische auto? In dat geval kan je best al de nodige leidingen voorzien. 

Heel wat mensen leggen zonnepanelen op hun garagedak. Ook dit vraagt de nodige voorbereidingswerken. 

Heb je isolatie voorzien?

Oude garages waren zelden of nooit geïsoleerd. Toch is het een goed idee om de nieuwe garage wel te voorzien van een isolerend jasje. Een isolatieplaatje van amper 6 cm dik is vaak voldoende om ervoor te zorgen dat het binnenin nooit vriest. Zo kan je planten die niet wintervast zijn in de garage bewaren tijdens de winter.

Al aan de garagepoort gedacht?

Een klassieke kantelpoort is verleden tijd. Tegenwoordig kiezen de meeste bouwers voor een sectionaalpoort. Die is gebruiksvriendelijker en neemt minder plaats in beslag. Nog een tip: zorg dat de poort ook voorzien is van een laagje isolatie en kies voor minstens 2 zenders en eventueel nog een codeklavier aan de buitenkant