Art Home
Image default
Aanbiedingen

Een eetkamer ontwerpen doe je zo

Is interieurontwerp niet jouw ding? Maak je geen zorgen, want dit artikel zit boordevol leuke tips om een eetkamer aan te kleden. Volg deze gids en het eindresultaat zal je mond doen openvallen van verbazing. 

Start met de eettafel

Bij de inrichting van een eetkamer start je altijd met de eettafel. Deze tafel is immers het meest belangrijke punt in de ruimte, en verdient dus de nodig aandacht. Gebruik dit als basis, en stem de overige meubels en decoratiestukken hierop af. 

Voor een nieuwe eettafel meet je eerst de beschikbare ruimte op. Een te klein of oversized exemplaar is nu eenmaal niet mooi. Houd ook rekening met de vorm. In sommige woningen zal een ronde eettafel een betere keuze zijn dan een rechthoekig ontwerp. 

Qua materialen is er enorm veel keuze. Hout, kunststof en glas zijn de meest populaire. Elk materiaal heeft voor- en nadelen wanneer het op onderhoudsgemak aankomt, vraag dus zeker raad aan de verkoper. 

Een verlengbare eettafel is ook het overwegen waard. Zeker wanneer je regelmatig vrienden over de vloer krijgt of feestjes organiseert. Met een uittrekbaar blad kan je in een oogwenk extra plaatsen tevoorschijn toveren.

Zoek bijpassende stoelen

Je hebt de perfecte tafel gevonden? Dat is goed nieuws. Nu is het tijd om eetkamerstoelen te kiezen.

De stoelen voor de eetkamer moeten vooral comfortabel aanvoelen. Niemand wil twee uur lang op een krakemikkige stoel zitten. Dat hou je simpelweg niet vol. Daarom is het nog steeds de moeite waard om naar een meubelwinkel in de buurt te rijden om de eetkamerstoelen te testen. Dan voel je zelf welke modellen lekker zitten, en welke niet. 

Bepaal voor jezelf of je een stoel met of zonder armleuningen wil. Eentje zonder armleuningen maakt het net iets makkelijker om te gaan zitten en recht te staan, maar een model met armleuningen is wat comfortabeler tijdens de maaltijd. 

Eetkamerstoelen zijn trouwens de perfecte manier om wat kleur aan je eetkamer te geven. Je hoeft dus niet voor een grijze of zwarte bekleding te kiezen. Probeer eens iets opvallends, zoals rood, blauw of groen.

Koop een leuke kast

Nog iets dat niet mag ontbreken in een eetkamer is een opbergkast. Er is namelijk voldoende opbergruimte nodig voor borden, kommen, bestek, glazen en andere benodigdheden voor een feestje.

Dressoir zijn een geliefd opbergmeubel voor eetkamers. Ze bieden voldoende plaats, en zijn vrij subtiel door hun lage bouw. Uiteraard kan je ook uitpakken met een statige vitrinekast. Of ga voor een gesloten barkast. De opties zijn onuitputtelijk!

Nog een tip: sommige producenten verkopen eetkamerkasten en -tafels in dezelfde stijl. Dat is mooi meegenomen als je ervoor wil zorgen dat alles perfect bij elkaar past.

Zorg voor licht

Daarna is de verlichting aan de beurt. De basisverlichting van een eetkamer zijn de plafondlampen boven de tafel. Een stijlvolle hanglamp is hier zeker op zijn plaats. Koop eventueel een langwerpig model om het tafelblad egaal te verlichten.

Deze hanglamp kan je verder aanvullen met verplaatsbare armaturen, zoals tafellampen en vloerlampen. Die zorgen voor bijkomende sfeerverlichting. 

Kleed de eetkamer verder aan

Tot hiertoe hebben we de belangrijkste eetkamer meubels besproken. Maar onze inrichting is nog steeds niet klaar. Voor de finishing touch plaatsen we nog enkele accessoires en decoratiestukken. Denk bijvoorbeeld aan een vloerkleed onder de tafel, enkele mooie vazen met bloemen op de dressoir en een kandelaar in het midden van de tafel. Met muurdecoratie kan je ook alle kanten uit. En wat dacht je van enkele geurdiffusers om een heerlijke aroma te verspreiden?