Art Home
Image default
Gezondheid

Welke vitamine pillen veroorzaken jeuk?

Aanhoudende jeuk kan gekmakend zijn, vooral als je de oorzaak niet kunt achterhalen. Als je de laatste tijd niet bent overgestapt op een nieuw wasmiddel of zeep, en als je geen andere symptomen hebt, kun je overwegen dat wat je binnenkrijgt de bron van het probleem is. Voedselallergieën kunnen jeuk veroorzaken, maar sommige supplementen kunnen dat ook, vooral als ze in overmaat of in combinatie met bepaalde voedingsmiddelen of dranken worden ingenomen.

Jeuk door multi vitaminen pillen?

Hoewel multi vitaminen pillen nuttig zijn om vitamine tekorten als gevolg van slechte voeding of bepaalde ziekten te behandelen of te voorkomen, is het mogelijk om een allergische reactie te krijgen op een of meer van de ingrediënten in je multi vitamine.

Bijwerkingen multivitamine 

Een jeukende huid kan wijzen op een allergie, samen met netelroos of een uitslag waardoor je huid rood, gezwollen en blaarvormig wordt, waarschuwen experts. Andere symptomen van een allergische reactie op multivitaminen zijn zwelling van het gezicht, de mond, lippen, tong of keel. Zoek medische hulp als je een van deze bijwerkingen ervaart door het innemen van een multivitamine.

Hoge doses vitamine A

Hoge doses voedingssupplementen zoals vitamine A kunnen ook de boosdoener zijn achter je jeuk. Volgens de website van de Colorado State University Extension lopen de meeste volwassenen geen risico op een tekort aan deze vitamine, zelfs zonder supplementen te nemen. Veel mensen nemen toch supplementen.

Sommige multivitamines bevatten vitamine A in de vorm van bètacaroteen, dat geen jeukreactie veroorzaakt. Maar als je supplement niet specifiek vermeldt hoeveel van de vitamine A uit bètacaroteen bestaat, kun je jeuk krijgen, vooral als je in de loop van een dag meer dan 3.000 mcg inneemt. Sommige multivitaminen bevatten veel vitamine A, dus als je daarnaast nog een ander vitamine A-supplement neemt, zou je dit niveau kunnen bereiken.

Jeuk door Niacine supplementen

Niacine, of vitamine B3, is enigszins berucht om het veroorzaken van nadelige lichamelijke reacties in hoge doses. Het is verrassend gemakkelijk om er te veel van in te nemen zonder je ervan bewust te zijn. Energiedrankjes hebben bijvoorbeeld meestal een zeer hoog niacinegehalte.

Multivitamine supplement

Als je drankjes gebruikt, en als je ook nog een multivitamine supplement neemt dat niacine bevat, kun je gemakkelijk te veel binnenkrijgen. Je lichaam heeft niet meer dan 17 mg per dag nodig, en sommige multivitaminen bevatten wel 14 mg. Zelfs één energiedrankje per dag, naast een multivitamine, kan je ruim boven de 17 mg brengen, met een jeukende huid als gevolg.

Jeuk door te veel magnesium?

Magnesium is een element dat in veel multivitaminen zit, meestal in doses van ongeveer 50 mg. Sommige laxeermiddelen en maagzuurremmers bevatten het ook als magnesiumoxide, omdat deze vorm relatief goedkoop te produceren is. Je kunt magnesium ook als afzonderlijk supplement kopen zonder recept.

Als je dubbele bronnen gebruikt, kun je te veel binnenkrijgen. Jeuk kan het gevolg zijn, meestal gepaard gaande met uitslag of netelroos. Als dit optreedt, zoek dan medische hulp, vooral als je ook last hebt van licht in het hoofd, misselijkheid of zwakte. Neem je maagzuurremmer, laxeermiddel of vitamine supplementen mee om je arts precies te laten zien hoeveel magnesium je hebt binnengekregen.