Art Home
Image default
Recreation / Food

Antioxidanten

Het intrappen van open deuren is altijd leuk om een artikel af te trappen. Daarom vertel ik jou bij deze dat een antioxidant een stof is die oxidatie tegen gaat. Nou is het interessanter om te weten wat oxidatie is. Oxidatie is een onvolledige vorm van verbranding waardoor reststoffen achter blijven. Een mooi voorbeeld is roesten van ijzer. Zuurstof tast het ijzer aan en laat in ruil een oranje bruin laagje reststoffen achter. Een van de meest bekende stoffen die dit proces tegen gaat is vitamine C. maar er bestaan ontzettend veel varianten die allemaal zo weer een eigen werking hebben, wat ze allemaal gemeen hebben: ze zijn ontzettend gezond.

Antioxidanten worden op veel verschillende manieren toegepast, zo worden ze bijvoorbeeld toegevoegd aan levensmiddelen, cosmetica en ook metaal om oxidatie tegen te gaan. Zo wordt dus de houdbaarheid van het product verhoogd en gaat het langer mee. Ook hebben sommige antioxidanten naast het beschermen tegen zuurstof andere gezonde eigenschappen die goed van pas komen in ons lichaam.

Pycogenolis zo een dergelijk antioxidant. De stof is terug te vinden in onder andere druiven en dus ook in wijn. Ook andere levensmiddelen zoals bijvoorbeeld zwarte thee is rijk aan pycogenol. Het is ook de kleurstof van bijvoorbeeld bosbessen, zwarte bessen en blauwe bessen. Het is een antioxidant met een 20 keer sterkere werking dan vitamine C. Het wondermiddel is niet alleen een stof die er voor zorgt dat je lichaam niet wegroest, het zorgt ook dat je niet verbrand. De kleursstof beschermt tegen UV-straling en stimuleert de aanmaak van pigment, waardoor je een mooie egale bruine tan krijgt.

Een ander wondermiddel is Astaxanthine. Deze stof kan je terugvinden in zalm, garnalen, krab en flamingos. Het is de veroorzaker van hun typerende roze kleur. In de levensmiddelen industrie wordt de stof dan ook veel toegepast als natuurlijke kleurstof van voedingsmiddelen. Wederom is dit een mooi alternatief voor zonnenbrand, maar daarnaast beschermt het ook tegen enge ziektes zoals verschillende hart en vaat ziekten, kanker en maagzweren.

https://www.topvitamins.nl/