Art Home
Image default
Aanbiedingen

Advies over vlooienbehandeling voor katten en kittens

Advies over vlooienbehandeling voor katten en kittens

Vlooien kunnen uw huisdier niet alleen ongemakkelijk, pijnlijk en jeukerig maken – ze vormen ook een ernstig gezondheidsrisico. Vlooienplagen kunnen bloedarmoede veroorzaken door de hoeveelheid bloed die een kat kan verliezen aan de parasieten, en het kan fataal zijn – vooral bij kittens.

Preventie

De levensstijl van een kat maakt preventie moeilijk. Vlooien brengen slechts een beperkte tijd door op het dier en hun eitjes hebben de neiging om zich op te hopen in kieren en spleten, zoals langs de zijkanten van fauteuils – en daar tot wel zes maanden te overleven. Dus naast de behandeling van uw huisdier moeten ook het huis en andere ruimtes zoals garages worden behandeld met een aerosolspray of met producten die voorkomen dat vlooien zich ontwikkelen.

Katten die naar buiten gaan, kunnen “schuilplaatsen” hebben in tuinhuisjes die ook behandeld moeten worden. In de zomer kunnen vlooien en eitjes overleven in stapels tuinafval, dus zorg ervoor dat deze zijn opgeruimd en niet toegankelijk zijn voor uw kat. Toch kan het lang duren (in sommige gevallen wel een jaar) voordat uw kat er vanaf is. Andere huisdieren in huis, zoals konijnen en honden, moeten worden behandeld – maar vraag uw dierenarts om advies over verschillende diersoorten, want producten die effectief zijn bij katten kunnen giftig en gevaarlijk zijn voor honden, en omgekeerd. Maar sommige van dezelfde producten kunnen worden gebruikt.

Diverse producten

Er is een breed scala aan producten verkrijgbaar in dierenwinkels en supermarkten – maar behandelingen ter plekke en medicatie in de vorm van tabletten en injecties zijn de enige effectieve vlooienbestrijdingsmethoden voor de lange termijn. Voordat u een product gebruikt, is het van essentieel belang dat u uw dierenarts om advies vraagt. In ons onderstaande advies over vlooienbestrijding bij katten en kittens vindt u een reeks van middelen.

Vlooienbehandeling bij kat en kitten

Vlooienmiddelen als vlooien druppels kat, waarbij vloeistof wordt aangebracht op de huid achter in de nek van het dier, zijn een zeer populaire – en effectieve – methode van vlooienbestrijding geworden. Sommige producten bevatten stoffen die volwassen vlooien doden, terwijl andere werken door de ontwikkeling van vlooien te onderbreken – en sommige doen beide.

Tabletten en injecties

Vlooienmiddelen in tablet- of injectievorm zijn ook een goede optie, als u het moeilijk vindt om uw huisdier een behandeling ter plaatse te geven.  Het werkt door het voorkomen van de ontwikkeling van eitjes tot vlooien, waardoor nieuwe generaties helemaal worden geëlimineerd.

Vlooienkammen voor katten en kittens

Dit is geen effectieve methode van vlooienbestrijding, en werkt niet preventief. Maar kammen kunnen nuttig zijn als u vermoedt dat uw kat vlooien heeft, omdat u ze alleen kunt zien als uw huisdier er veel heeft. Gebruik een van deze fijngetande kammen op uw kat op een schoon wit oppervlak. Als u geen vlooien ziet, maar wel kleine zwarte vlekjes, leg deze dan op vochtige watten – als het vlooienpoep is, lost het op en laat het roodbruine vlekken achter, wat betekent dat uw kat waarschijnlijk vlooien heeft.

Vlooienbehandelingspoeders voor katten en kittens

Vlooienpoeders zijn alleen werkzaam zolang ze op de vacht blijven zitten en doden alleen de volwassen vlooien, niet de larven. Om deze redenen hebben ze geen effect op lange termijn, dus zijn ze geen goede keuze als behandeling.

Vlooienbanden voor katten en kittens

De halsbanden hebben groeiremmende stoffen in zich om de groei van vlooien te stoppen, maar de meeste zijn niet betrouwbaar genoeg. Sommige kunnen ook irritatie veroorzaken bij uw huisdier. Deze methode moet alleen worden gebruikt als het een hoogwaardig en veilig product is dat door uw dierenarts wordt aanbevolen. Koop ook voor uw hond een vlooienband hond.

Katten en kittens vlooienbehandeling shampoo

Ook dit is geen effectieve oplossing voor de lange termijn om vlooien te bestrijden, omdat het alleen de vlooien op uw kat doodt op het moment van het baden en niet voorkomt dat ze zich opnieuw ontwikkelen.

Katten- en kittenvlooienbehandeling kruidenremedies

Deze zijn niet effectief en sommige – zoals tea tree olie – kunnen zelfs giftig zijn voor katten. Bovendien zijn veel van deze middelen niet onderworpen aan de strenge veiligheidscontroles die worden toegepast op de door een dierenarts aanbevolen producten.

Vlooienbehandelingssprays voor katten en kittens

Grondig stofzuigen gevolgd door het gebruik van een insecticide spray met een insectengroeiregulator is een goede manier om vlooien in huis en andere ruimtes te elimineren. Een enkele toepassing kan zes maanden tot een jaar duren. Zorg ervoor dat permethrin bevattende producten niet in contact komen met uw kat en gebruik nooit een spray in de nabijheid van een aquarium, aangezien ze zeer giftig zijn voor vissen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in een tekentang.