Art Home
Image default
Recreation / Food

Perfecte biefstuk bakken

Hoe bak je de perfecte biefstuk?

Biefstuk-friet, een lekkere Belgische klassieker die je bijna in elke brasserie kan bestellen. Maar ook thuis kan je dit gemakkelijk klaarmaken. Met deze tips bak jij de perfecte biefstuk. Bleu, saignant of à point? Met een goede pan en een kwalitatief stuk vlees, moet je voor deze Belgische klassieker niet meer op restaurant gaan!

Ten eerste is het belangrijk om een goed stuk rundvlees te kopen. Hierbij spelen het runderras, het lichaamsdeel en de manier waarop het vlees verwerkt is een belangrijke rol voor de smaak. Het beste vlees en de meeste keuze vind je in een vleesgroothandel zoals Manu Polis.

Wanneer je een goed stuk vlees in huis hebt gehaald, is het cruciaal om een kwaliteitspan boven te halen. Biefstuk bakken doe je niet in een antikleefpan maar in een koperen of inox pan. Doordat er baksel aan de pan blijft kleven, krijgen we een mooie bruine korst rondom het vlees.

Voor het bakken zelf gebruik je best boter in plaats van olie. Wees niet te bescheiden met de hoeveelheid boter! Wanneer de boter begint te bruinen mag je jouw biefstuk in de pan leggen. Wacht met het omdraaien tot het stuk vlees voldoende dichtgeschroeid is. Op een heet vuur duurt dit ongeveer 1,5 minuut. Wees geduldig want als je je biefstuk te vroeg omdraait, trek je het vlees stuk. Als je ziet dat de boter begint te verbranden, staat je vuur te hoog.

Wanneer je biefstuk langs beide kanten dichtgeschroeid is, kan je de cuisson gaan bepalen. Hou je van bleu? Of liever bien cuit? Een biefstuk bien cuit moet uiteraard langer in de pan blijven liggen dan een saignant of bleu. Hoe lang juist hangt natuurlijk af van de grootte en dikte van jouw stuk vlees en leer je vooral uit ervaring. Veel oefenen en vaak biefstuk-friet eten is dus de opdracht!

 

http://manupolis.be/nl/slagerij-slachthuis-anderlecht/