Art Home
Image default
Architectuur

Is domotica de moeite waard?

Wie een nieuwe woning bouwt, moet een keuze maken omtrent de elektrische installatie. Ga je voor een klassiek systeem of domotica? Om deze knoop door te hakken, zetten we alle voordelen en nadelen bij elkaar.

Wat zijn de voordelen?

Het voornaamste voordeel van een domotica installatie is de tijdswinst. Die tijdswinst komt enerzijds van het bundelen van bepaalde functies. Je kan bijvoorbeeld met één actie de verlichting in heel het huis doven. Daarnaast is er nog veel tijdswinst door de woonautomatisatie. Domotica laat je toe om op basis van individuele inputs, zoals een tijdstip of het aanzetten van een toestel, bepaalde taken uit te voeren. Laat bijvoorbeeld de verlichting in de woonkamer dimmen wanneer je de televisie opzet. 

Een tweede belangrijk voordeel van domotica is de energiebesparing. Dit woonautomatisatie systeem zal automatisch het verbruik van elektriciteit, water en gas verlagen door verspilling te voorkomen. Je kan bijvoorbeeld automatisch de verwarming verlagen in kamers waar de ramen openstaan om te verluchten, of de vaatwas inschakelen wanneer de zonnepanelen veel stroom produceren.

Verder is er nog het veiligheidsaspect. De meeste domotica installaties zijn uitgerust met bewegingsmelders en raam/deursensoren. Die worden gebruikt in de alarmfunctie. Domotica doet veel meer dan inbrekers op afstand houden. Het systeem brengt je ook op de hoogte van brand of waterlekken. 

Tenslotte is domotica toekomstgericht. Je kan makkelijk bestaande functies veranderen, zoals een drukknop gebruiken voor de verlichting in plaats van de zonwering. Ook het uitbreiden van het systeem gaat makkelijker dan ooit, omdat de meeste producenten draadloze componenten aanbieden. 

Wat zijn de nadelen?

Om op de vraag “is domotica de moeite waard” te antwoorden, moeten we ook de nadelen bekijken.

Een eerste nadeel is de kostprijs. Het is geen verrassing dat domotica duurder is dan een klassieke elektrische installatie. Toch is de meerprijs beperkt, vooral wanneer je kiest voor een zelfbouwpakket. En wie een beetje handig is kan zelf alle componenten kopen in een domotica webwinkel en zelf de installatie voor zijn rekening nemen. 

Daarnaast zijn er soms onzekerheden over de privacy. Daarom raden we aan om niet voor een cloud-based domotica installatie te kiezen, maar voor een merk dat alle gegevens lokaal opslaat. 

Een laatste nadeel is de planning. Het ontwerp van een domotica installatie neemt veel meer tijd in beslag, omdat je niet alleen de positie van lichtschakelaars en stopcontacten moet bepalen, maar ook van bewegingsmelders en andere sensoren. Nochtans is een goede voorbereiding cruciaal om van alle voordelen te profiteren. 

Is domotica de moeite waard?

Ja, domotica is de investering waard. Mits het binnen je budget valt. De voordelen wegen immers op tegen de nadelen. Als het budgetair haalbaar is, raden we dus zeker aan om voor domotica in huis te kiezen.