Art Home
Image default
Woning en Tuin

Een stapelbed kopen, kies je hout of metaal?

Er zijn veel verschillende stapelbedden online te koop. Gemaakt van diverse materialen, verschillende hoogtes, met of zonder bureau, kast of andere benodigdheden erbij. In dit artikel zul je lezen welke soort materialen er voor stapelbedden worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je beter weet welk stapelbed je wilt kopen voor je kind. Wij helpen je graag met het vinden van een leuk stapelbed. 

Een metalen of houten stapelbed?

Een stapelbed zal meestal van een houtsoort zijn gemaakt. Echter zijn er ook veel metalen stapelbedden in omloop. Binnen de metalen stapelbedden kan er een onderscheid worden gemaakt tussen de aluminium en ijzer stapelbedden. De bedden van ijzer zijn een stuk zwaarder dan aluminium. Daar tegenover staat dat een stapelbed van ijzer een hogere maximale belasting kracht kent dan aluminium. Een bed van ijzer kan daarnaast gaan roesten, waar dat bij aluminium niet zal voorkomen. Een metalen stapelbed is over het algemeen afgewerkt met een verflak. 

Hout, een veel gebruikt materiaal

Binnen de houten stapelbedden, zijn er 4 verschillende houtsoorten die voor een stapelbed worden gebruikt. Dit zijn te weten massief hout (beukenhout), dennenhout, MDF, en spaanplaat (met of zonder melamine). Wij zullen hieronder wat beschrijven over de eigenschappen van deze materialen. Zodat u een beter idee heeft wat deze materialen nu precies zijn en welke eigenschappen deze houtsoort met zich meebrengen.

Beuken

Dit is massief hout gemaakt van de beukenboom. De kleur van het hout kan variëren van witachtig tot licht geelbruin. Beukenhout kent een fijne nerf, waar het hout zich makkelijk laat bewerken en draaien. Het is een vaste, tamelijk harde houtsoort. Welke slecht bestand is tegen de weersinvloeden. Daardoor is het een materiaal om voor binnen meubilair te verwerken zoals vloeren en bedden. Een groot voordeel van beukenhout is dat het bijna niet splintert.

Dennen

Dennenhout is een gebruikelijke naam voor het hout voor naaldbomen. Populaire houtsoorten binnen deze categorie binnen de meubelbranche zijn vurenhout (van de fijnspar) en grenen (van de grove den). Deze houtsoorten laten zich tevens makkelijk bewerken, waarbij de levensduur vaak zo rond de 10-15 jaar ligt. Grenen is iets donkerder dan vurenhout. Deze houtsoorten worden zeer veel toegepast.  

MDF

MDF staat voor medium density fibre board. Het wordt gemaakt van zeer stukjes verwerkt/ versnipperd hout die worden verlijmd. Hierdoor ontstaat een materiaal dat zich ontzettend eenvoudig laat bewerken. Het is een goedkoop alternatief ten opzichte van de massieve houtsoorten. Een voordeel van MDF is dat het niet versplintert.

Spaanplaat (en melamine)

Net als MDF is spaanplaat gemaakt van kleine samengeperste stukjes hout. Daarnaast is het wel wat grover dan bij MDF. Spaanplaten worden veel gemaakt bij het gebruik in meubels. Het splintert makkelijker dan de ander benoemde houtsoorten. Daarom wordt spaanplaat vaak afgewerkt met melamine. Melamine is een kunststof laag die op de spaanplaat wordt bevestigd. Hierdoor wordt het splitneren tegengegaan en ziet het meubilair er beter uit.

Kom je er niet uit met bovenstaande info? Bezoek dan een meubelwinkel bij jou in de buurt. Want zeg nu zelf, even testen is de beste optie om te ontdekken welk materiaal het beste aan jouw wensen voldoet!