Art Home
Image default
Recreation / Food

Zweden en COVID 19

Terwijl bijna alle landen, in ieder geval bijna alle Europese landen, in quarantaine zitten, is er een bijzondere situatie in Zweden aan de hand. Want daar is dat helemaal niet het geval. Sterker nog, daar zijn de restaurants nog gewoon open en zit men lekker op het terras van het zonnetje te genieten, dicht op elkaar. Hoe komt het nu dat Zweden zo ander plan trekt dan de rest van de wereld, en zelfs dan zijn buurlanden?

Om die vraag te beantwoorden, moeten we even kijken waar Zweden om bekend staat. Ten eerste natuurlijk het scandinavisch design, ook wel de scandinavische stijl. Dit is natuurlijk niet de reden. Maar daarna denken we natuurlijk aan een erg socialistisch land, met hoge belastingen voor de rijken, veel eerlijke kansen op het gebied van scholing en, daar komt het, een uitmuntende gezondheidszorg, toegankelijk voor iedereen. En dat is waarom de Zweden zich minder zorgen maken. Zij hebben een hele goede gezondheidszorg waar ze op kunnen terugvallen als ze ziek worden, waardoor ze denken dat ze op deze manier, dus zonder quarantaine, de druk op de zorg wel aan kunnen.

Maar hoeven ze zich dan echt geen zorgen te maken? Dat is de vraag. Het simpele antwoord daarop is nee. Zweden is namelijk niet het enige land met goede gezondheidszorg. Nederland heeft namelijk net zo’n goede gezondheidszorg, net als Denemarken en Duitsland. Toch kiezen deze landen ervoor om toch in quarantaine te gaan. Waarom? Om dat bij een besmettelijke ziekte als COVID 19 de gezondheidsrisico’s zo hoog zijn, dat de Intensive Care waarschijnlijk overbelast zal worden. Daardoor zal de kwaliteit van de zorg toch achteruit gaan. Het is daarom dat deze landen er voor kiezen om het aantal mensen dat de Intensive Care nodig heeft, over een langere tijd te stretchen. Dit wordt gedaan met de quarantaine.

https://www.moosefarg.nl/