Art Home
Image default
Industrie

Wat is een nooddouche en hoe gebruik je deze op de juiste manier?

Wat is een nooddouche en hoe gebruik je deze op de juiste manier?

Een veiligheidsdouche is iets waarvan je hoopt dat je er zo min mogelijk gebruik van hoeft te maken, maar tegelijkertijd is het voor veel bedrijven wel essentieel om hierover te beschikken. Een nooddouche staat ook wel bekend als een veiligheidsdouche. Deze douche zet je in bij fabrieken waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. Hierbij kan het gaan om gassen, chemicaliën, giftige stoffen, brandende stoffen, bijtende stoffen en nog veel meer. Als er iets mis gaat tijdens het werk, is het van levensbelang dat er een nooddouche aanwezig is. Hier kun je jezelf meteen afwassen, wat erger kan voorkomen. Hieronder gaan we dieper in op het belang van een nooddouche en hoe je deze veiligheidsdouche het beste kunt gebruiken. 

Waar wordt een nooddouche gebruikt?

Een nooddouche wordt dus gebruikt binnen fabrieken waar binnen werknemers te maken krijgen met gevaarlijke stoffen. Aan het werken met deze gevaarlijke stoffen kleven risico’s. Fabrieken doen er alles aan om deze risico’s te minimaliseren, maar 100% risicovrij is een utopie als het gaat om gevaarlijke stoffen. Mocht er toch iets mis gaan, dan is het fijn om een veiligheidsdouche achter de hand te hebben. Deze nooddouche stelt een werknemer in staat om meteen de gevaarlijke stoffen van zich af te spoelen. Dit kan gericht zijn op het hele lichaam, maar ook op specifieke plekken (bijvoorbeeld de ogen). Zo kan een calamiteit in zijn geheel voorkomen worden dan wel gereduceerd worden. Nooddouches dragen hierdoor bij aan de veiligheid binnen uiteenlopende industriële toepassingen.

Hoe gebruik je een nooddouche?

Aan het gebruik van een nooddouche kleven een aantal richtlijnen. Logischerwijs is het een aanrader om deze douche op een goed bereikbare plek te plaatsen. Niet alleen moet de werknemer er snel bij kunnen, maar het moet ook op hetzelfde werkniveau zijn en niet bijvoorbeeld in de opening van een deur. Deze plek moet binnen 10 seconden bereikbaar zijn, wat inhoudt dat de douche binnen een straal van 30 meter te vinden moet zijn van het werkniveau. Daarnaast moet duidelijk aangegeven worden waar de nooddouche is en moet deze douche duidelijke te zien zijn, onder meer met behulp van verlichting en aanduiding.

Qua aanduiding wordt er gebruik gemaakt van een universele pictogram die over de hele wereld gebruikt wordt. Deze douche moet een minimum van 15 minuten zuiver en stromend water kunnen verzorgen. Afhankelijk van het soort douche, is de eis dat de douchekop het gehele lichaam van water kan voorzien. Dit is de meest effectieve manier om de gevaarlijke stoffen van het lijf te krijgen. Per minuut moet er minimaal 80 liter water uit de douche kunnen komen. De waterdruk mag niet te hoog staan. Zoek je een goede nooddouche die aan deze eisen voldoet, dan kun je terecht bij Nedelko.be.

 

https://www.nedelko.be/