Art Home
Image default
Woning en Tuin

Hoe gebruik je een hydrofoorpomp?

Je gebruikt een hydrofoorpomp om de watertoevoer op druk te houden. Ze kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt: het toilet doorspoelen, een tweede of derde douche in huis, meerdere wastafels, apparaten zoals vaatwassers, wasmachines en koffiemachines en irrigatie. Wanneer meerdere apparaten tegelijk van water worden voorzien, daalt automatisch de druk in de waterleidingen, wat bijvoorbeeld invloed heeft op de hoeveelheid water die uit de douche of kraan komt. Dit is waar hydrofoorpomp goed van pas komt.

Werking van een hydrofoorpomp

Een hydrofoorpomp zuigt via de zuigaansluiting water aan en wordt vervolgens in het drukvat gepompt. De pomp schakelt automatisch uit als je drukvat vol is, tegen die tijd zit er meestal zo’n 20 liter water in. Het is ook aangesloten op een afvoerleiding, die bijvoorbeeld kan leiden tot meerdere aftappunten (bijvoorbeeld een aantal kranen) door het hele huis. Als een tappunt (bijv. een kraan) wordt geopend, wordt er rechtstreeks water vanuit je expansievat naar toe geleid. Als er maar een kleine hoeveelheid water nodig is, hoeft de pomp niet te worden ingeschakeld, omdat het expansievat voldoende water bevat om de kraan te voeden. Zodra het waterniveau in het drukvat te laag dreigt te worden, schakelt de pomp automatisch in om deze bij te vullen en schakelt automatisch uit wanneer deze weer vol is.

Verschillende soorten hydrofoorpompen

Een hydrofoorpomp is in principe een tuinpomp voorzien van een drukschakelaar en een expansievat. Zonder de bijbehorende accessoires gaat een tuinpomp niet aan of uit als er water nodig is, maar blijft deze continu draaien. Door deze uit te rusten met een drukschakelaar, wordt de pomp omgebouwd tot een boosterpomp, maar dan zonder drukvat. 

Een hydrofoorpomp installeren

Een hydrofoorpomp moet worden geïnstalleerd op een goed geventileerde, droge en vorstvrije plaats, bij voorkeur een die ook gemakkelijk toegankelijk is. Verder is het volgende van belang: De pomp heeft een aardverbinding nodig, de pomp moet in een verhoogde positie worden geplaatst, dus niet op de grond, de inlaat van het systeem moet zijn voorzien van een veiligheidsklep, de veiligheidsklep moet zijn uitgerust met een filter (dat regelmatig moet worden schoongemaakt), de watertoevoerleidingen zijn verbonden met speciale PVC- of messing aansluitstukken, die aan de ene kant een insteekdeel hebben en aan de andere kant een opschroefbaar mondstuk deel. Als het systeem buiten wordt geplaatst, adviseren wij messing verbindingsstukken te gebruiken.