Art Home
Image default
Woning en Tuin

Golfplaten inzetten als dak

Wil je een schuur, stal, tuinhuis, carport of iets anders bouwen of verbouwen? Denk dan eens na over het gebruik van golfplaten voor het dak. Er zijn allerlei materialen en kleuren golfplaten verkrijgbaar. Het is een stevige en goedkope manier van dakbedekking. Bovendien zijn golfplaten door de golfstructuur heel handig. Neerslag druipt er eenvoudig vanaf zonder plassen te laten liggen. Zo loop je weinig tot geen risico op lekkages door overbelasting van de dakbedekking. En je kunt golfplaten daken vaak zelf eenvoudig plaatsen.

Een golfplaat raam

Het nadeel is vaak dat het geluid van neerslag heel duidelijk te horen is onder een dak van golfplaten. Dat minimaliseer je door te kiezen voor vezelcement golfplaten, waarbij dit geluid het meest gedempt wordt. Zo’n materiaal laat dan weer weinig licht door. Je kunt er dan voor kiezen om een plaat van ander materiaal tussen je vezelcement golfplaten te plaatsen. Dit geldt natuurlijk ook als je voor iets anders dan vezelcement kiest voor je golfplaten dak. Sommige golfplaten laten wel licht door. Ze hoeven daarvoor niet eens transparant te zijn.

Bevestigen van golfplaten

Om golfplaten te bevestigen wordt aangeraden tien bevestigingen per vierkante meter te gebruiken. Het is natuurlijk ook afhankelijk van of je losse, kleinere platen gebruikt of kiest voor een golfplaat op rol die veel lengte kan beslaan. Meerdere golfplaten moeten natuurlijk ook aan elkaar of strak naast elkaar bevestigd worden, waar dat voor een grotere variant meer geldt voor de randen.

https://www.dakplatenshop.be