Art Home
Image default
Woning en Tuin

Kan een dakvenster op jouw dak?

Met dakvensters haal je meer licht in huis op je bovenste verdieping. Huizen van nu hebben vaak al ramen in het dak, maar woningen die in eerdere periodes gebouwd zijn, hebben dat meestal niet. Dat is omdat destijds dakvensters vooral warmte konden laten ontsnappen via het dak. Warmte stijgt natuurlijk op en via enkelglas gaat dit gemakkelijk je huis uit. Wat weer extra stoken betekent. Zonde dus. Tegenwoordig zijn dakvensters heel goed geïsoleerd en is dat geen probleem meer. En je krijgt er een hoop licht voor terug. Dat scheelt weer lampen en dus energieverbruik.

Hoe veel ramen?

De constructie van je dak is waarschijnlijk goed geschikt om dakvensters te plaatsen. Wel is het handig om zeker te weten hoe veel ramen je kunt plaatsen. Zowel platte daken als schuine daken hebben mogelijkheden voor dakvensters.

Je zou een hele reeks aan ramen kunnen plaatsen en zo ontzettend veel licht binnen kunnen halen. Dat is een persoonlijke keuze. Zorg in ieder geval dat je dat goed overlegt met degene die het gaat plaatsen zodat je zeker weet dat je dak stevig genoeg is om de raampartijen te houden.

Materiaal, bediening en afmetingen

Met dakvensters kun je allerlei dingen kiezen. Dat gaat niet alleen over het aantal ramen, maar ook over de afmetingen van de ramen en het materiaal van zowel het glas als de kozijnen. Bovendien kun je kiezen voor elektrisch te bedienen dakvensters, al dan niet op zonne-energie. Genoeg om over na te denken voor je dakvenster dus.