Art Home
Image default
Aanbiedingen

Test hoe verkoopklaar uw bedrijf is!

Test hoe verkoopklaar uw bedrijf is!

 

‘Ben ik klaar voor om mijn bedrijf te verkopen?’ Dat is de vraag die u uwzelf moet stellen als u al een tijdje twijfelt om uw bedrijf te verkopen. Kan u deze moeilijk beantwoorden of twijfelt u nog? Dan is het verstandig om te testen hoe verkoopklaar u bent op dit moment. Ben je benieuwd hoe je dit het beste kan testen? Lees dan verder en kom erachter! 

 

Wat is verkoopklaar? 

Als u uw bedrijf gaat verkopen dan is het belangrijk om uw bedrijf verkoopklaar te maken. Dit houdt in dat u als ondernemer de belangrijkste onderdelen van de onderneming voorbereid, zodat de koper bereid is het over te nemen. Kortom, u maakt de onderneming klaar om overgedragen te worden. Verkoopklaar maken betekend ook de waarde van het bedrijf verhogen. Om inzicht te krijgen in welke mate u verkoopklaar bent, kunt u een paar vragen beantwoorden. 

 

Termijn bepalen 

Als eerste moet u zich afvragen binnen welke termijn u de onderneming wilt verkopen. Wilt u dat binnen 1 jaar, binnen 10 jaar, of denkt u er nog helemaal niet aan? Als u er helemaal nog niet aan denkt is het niet erg, maar wel goed om te weten voor de verkoopklaarheid. 

 

FTE

Een andere vraag is wat het aantal FTE van uw onderneming is. FTE staat voor fulltime-equivalent, hiermee wordt de personeelssterkte uitgedrukt. 1 FTE is een werknemer die 40 uur in de week werkt. Is de FTE kleiner dan 10 of groter dan 50?

 

Bedrijfsleeftijd

Om een goed beeld te krijgen van de verkoopklaarheid is het goed om te weten wat de bedrijfsleeftijd is. Dus wanneer heeft u uw bedrijf opgericht? 

 

Winstgevendheid 

Naast de bedrijfsleeftijd is het ook goed om te weten hoe winstgevend de organisatie is. Bij de winstgevendheid wordt gekeken naar de afgelopen drie jaar. Als u terugkijkt, is de winstgevendheid dan dalend, stabiel, wisselend of winstgevend? 

 

Omzetontwikkeling 

Winstgevendheid is belangrijk, maar het zegt niet alles. Daarom is de omzetontwikkeling ook van belang. Bedenk dus ook wat de omzetontwikkeling van uw onderneming de afgelopen drie jaar was. Was deze ontwikkeling dalend, stabiel, wisselend of winstgevend? 

 

Vul de praktijktoets in

Als u een antwoord hebt op deze vragen dan bent u op de goede weg. Wilt u een advies op basis van deze antwoorden? Neem dan een kijkje op de website van Marktlink en vul deze antwoorden in. Aan de hand van deze praktijktoets geven specialisten u een advies over het bedrijf verkopen. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op. 

 

https://www.marktlink.com/be/