Art Home
Image default
Kinderen

Hoe koop je de juiste maat babyschoenen?

Is het kruipen van je kind verleden tijd en kan je kind al steeds beter lopen? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar de eerste babyschoentjes. Dit kunnen sneakers zijn, maar slofjes of sandalen zijn ook een goede optie. Het aanbod in babyschoenen en kinderschoenen is erg groot en dat is een voor- en nadeel. Het aanbod is groot en dat betekent genoeg keuze, maar dat betekent ook genoeg keuze. Hiermee bedoel ik dat het grote aanbod ook een hele lange zoektocht kan worden.

Nu wil je als ouder natuurlijk de mooiste schoenen van goede kwaliteit waar je kind makkelijk in kan lopen. De ideale schoen herken je aan de flexibiliteit en de stevigheid, maar de maat van de babyschoenen is ook belangrijk. Nu is voor niet iedere ouder helemaal duidelijk welke maat babyschoentjes het kind nodig heeft. Om deze mensen te helpen is deze blog geschreven. Hier worden enkele tips gegeven over hoe jij achter de goede maat komt.

Waarom is de juiste maat zo belangrijk?

Als je kind begint met lopen is het belangrijk om de voetjes te beschermen. Kindervoetjes zijn zeer kwetsbaar en verkeerde schoenen kunnen gezondheidsklachten op korte termijn en lange termijn veroorzaken. Een kinderschoen moet de voetjes ondersteunen, maar ook ruimte voor vrij bewegen bieden. Te kleine schoentjes kunnen de voetjes laten vervormen en te grote schoentjes zitten het lopen in de weg en maken de kans op vallen groter.

Hoe bepaal ik de juiste maat?

Op de websites van verschillende kinderschoenen verkoop partijen staat een tabel met welke maat bij welke afmetingen hoort. Op die manier weet je goed welke schoenen jouw kind nodig heeft. Het eerste wat je natuurlijk wel moet doen is het opmeten van de voetjes. Het beste is om dit te doen door een a4 te pakken en de omtrek van de voetjes op papier te zetten. Heb je een schets van de voetjes van je kind? Dan kan je deze opmeten met een liniaal. Op die manier weet je precies wat de afmetingen zijn. Nu kan het nog wel is voorkomen dat de linker en rechter voet verschillen qua afmetingen. Als dit niet veel verschilt is het geen probleem, want de tabellen met maten geven al een minimaal en maximaal grootte aan. Als de ene voet daar nou net buiten valt is het toch handig om de grotere variant te kiezen.

Heb je al schoenen gekocht en wil je controleren of ze een goede maat hebben? Dan kan je dit op drie manieren controleren. Ten eerste kan je de zool eruit halen en kijken of er nog groeiruimte zit, ten tweede kan je de bekende duim test doen en ten derde kan je ook de andere kant pakken en met vinger tussen de hiel en de hak gaan zitten. Op die manier moet je kunnen weten of de schoen ook groeimogelijkheden heeft.

Hoe snel groeien kindervoetjes? 

De voetjes van je kind zijn volop in ontwikkeling. Dit is op zeer jonge leeftijd, maar blijft zo tot ongeveer het 16e levensjaar. Het is als ouder handig om eens in de twee of drie maanden de maat van de voetjes te meten. Het kan namelijk in de begin jaren zo zijn dat de voetjes met wel 1,5 mm groeien per maand. Dit kan veel betekenen voor de maat schoen die je moet kopen. Is je kind drie jaar of ouder dan zullen de voetjes iets minder groeien. Vanaf het 11e of 12e levensjaar zullen de voeten weer wat sneller groeien.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de juiste maat kiezen voor babyschoenen? Dan kan je altijd maatadvies vragen aan professionals of kan je op de websites van kinderschoenen partijen meer te weten komen.